Donacije za župu

Donacije za župu
Želit pomoći našoj župi. Uključite se u našu donatorsku kampanju.

Kontakt informacije

Pošaljite nam pismo, nazovite nas ili nam jednostavno pošaljite poruku na našu e-mail adresu.

Župni ured Grebnice, bb, 76233 Domaljevac

00387 63 897 275

zupa.grebnice@tel.net.ba

Obrazac za kontakt

Pošaljite nam poruku. Molimo obavezno unesite Vaše ime i ispravnu e-mail adresu kako bi vam mogli odgovoriti.

  Donatorske kampanje

  1. Donacija za župu

  Sv. Jakov Markijski, patron župe u Grebnicama

  Blagdan sv. Jakova Markijskog je dan kada naša župa slavi svoj patron. Taj blagdan uvijek pada na 28. studeni. Uzet je datum kojeg je preminuo sv. Jakov Markijski (lat. Jacobus de Marchia) talijanski franjevac, misionar i propovjednik.

  Iako neki izvori navode da je sv. Jakov rođen 1. rujna 1393. u Monteprandoneu u Italija, postoje i izvori koji rođenje sv. Jakova datiraju u 1391. godinu. No, ne dvoji se o datumu njegove smrti. Naime, sv. Jakov Markijski umro je u Napulju 28. studenog 1476. godine.

  Jakov Markijski s propovijedanjem je započeo na blagdan Sv. Antuna Padovanskog 1422. godine u Firenzi u crkvi San Miniato. Od tada je kao vrstan propovjednik propovijedao 54 godine gotovo svakog dana, a nekada i više puta na dan. Štovali su ga i tražili vjernici, biskupi i kraljevi. Obišao je Italiju, Dalmaciju, Bosnu, Slavoniju, Srijem, Bačku, Ugarsku, Češku, Francusku, Dansku, Švedsku, Poljsku, Austriju i Njemačku.

  Vrhovni upravitelj Reda 1. travnja 1432. godine imenovao je fra Jakova vizitatorom u Bosni. Bio je zadužen za provođenje reformi. Došavši u Jajce našao je oslabljenu samostansku stegu, a fratre razasute po privatnim kućama i na svojim posjedima. Odmah je nametnuo strogoću prema ondašnjim franjevcima što se nije svidjelo tadašnjem vladaru Bosne Tvrtku II koji je fra Jakovu zabranio uvoditi promjene u život franjevaca. Nakon takvog stava Tvrtka II fra Jakov odlazi u Dubrovnik, ali ga nakon 2 godine Tvrtko II vraća u Bosnu i prima ga sa najvećim počastima.

  Oko povratka sv. Jakova u Bosnu posredovao je papa Eugena IV. Dolaskom u Bosnu fra Jakov je ubrzo bio izabran za poglavara Bosanske vikarije, a kao sjedište svog boravka tada je odabrao Deževice (Kreševo).

  Tijekom svog boravka u Bosnb fra Jakov je posjetio i ove naše posavske krajeve gdje je propovijedao i vršio službu ondašnjem puku.

  Ostat će i poznat što je 1444. godine na katoličanstvo obratio bosanskog kralja Stipana Tomaša Kotromanića. Jakov Markijski obratio je i Anđela Zvizdovića na katoličku vjeru koji je stupio u franjevački red.

  Zbog slaboga zdravlja fra Jakov se 1458. godine trajno vratio u Italiju. Od tada do kraja života propovijedao je u Italiji.

  Svečano na pučkoj misi

  Naša župa po utemeljenju uzela sv. Jakova Markijskog za svog zaštitnika. Središnje obilježavanje patrona župe u Grebnicama slavi se služenjem sv. mise. Tako je bilo i ove godine. Pučku misu u 11 sati u mjesnoj crkvi u Grebnicama predvodio je mladi vikar toliškog samostana fra Ivan Stanić uz koncelebracju još 14 svećenika.

  Puna crkva vjernika, svećenika, ministranata naglašavala je posebnu svečanost. Župni zbor je lijepim pjesmama začinio ionako prelijep ugođaj. Sv. misi je nazočio i općinski načelnik Stjepan Piljić, te brojni dužnosnici u Općini, te ministri i službenici Vlade Županije Posavske kao i brojni gosti iz susjednih župa.

  Na kraju mise župnik fra Marijan Živković čestitao je svima patron župe. Zahvalio se fra Ivanu Staniću na predvođenju mise. Uputio je riječi zahvale gostima i svima koji su doprinjeli da misno slavlje bude lijepo i svečano. Također se zahvalio pjevačkom zboru na prekrasno izvedenim prigodnim pjesmama.

  Kako je bilo na patron župe u Grebnicama pogledajte ispod u priloženoj galeriji fotogorafija koju smo načinili za vrijeme mise u našoj župnoj crkvi.

  Župa Grebnice