crkva nova 300x200Župa Grebnice nastala je 1992. godine od župa Tišina i Domaljevac. U početku za liturgijska slavlja služila je grobljanska kapela u mjestu Grebnice sagrađena 1968. godine. Od 1987., kada je proširena, služila je kao podružna crkva župe Domaljevac i u njoj se svake nedjelje slavila misa za puk.

Obogaćena je s nekoliko umjetničkih djela. Slikar Davor Runtić izradio je oltarnu sliku Uzašašće (ulje na dasci), Marko Živković križni put (ulje na platnu), a kip Sv. Ante (sadra) kipar Ivan Križanac. Izgradnja župne crkve započela je po projektu koji su napravili Juro Pranjić i Božo Tunjić u rujnu 2002. godine. U novoj crkvi su se već od 2006. godine počele služiti mise i pastoralni obredi bez da je ista u potpunosti bila dovršena. Radovi na uređenju crkve, župnog stana, i dvorišta još traju, ali je cijeli pastoralni kompleks već poprimio konačan izgled.

stara-crkva

Prije nego se krenulo s izgradnjom nove crkve i župne kuće župnik je stanovao u župi Domaljevac do 1996. godine kada je župi dodijeljena zgrada Vodne zajednice koja je preuređena za boravak župnika i župni ured. Izgradnja župne kuće započela je u rujnu 2002. godine zajedno s izgradnjom crkve i po istom planu.

Kad je osnovana, župa je brojila oko 2.460 vjernika. Budući da se tijekom rata nalazila na liniji bojišnice sela su dobrim dijelom iseljena. Nakon rata započeo je povratak i u župu se vratilo oko 60% od ukupnog broja prijeratnih vjernika. Nju tvore samo dva sela: Grebnice i Bazik. Zadnjih godina bilježi se trend ekonomske migracije stanovništa tako da se smatra kako danas u župi Grebnice (Grebnice i Bazik) živi između 1000 - 1100 vjernika.

Izvor: bosnasrebrena.ba/zupa-grebnice.com

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno