tijelovo clanakBlagdan Tijelova (Brašančeva) slavljen je i u našoj župi. Pučka misa služena je u 11 sati. Misu je predvodio velečasni Luka Lucić uz koncelebraciju župnika fra Marijana Miće Živkovića. Blagdan Tijelova se slavi četvrtkom nakon nedjelje Presvetog Trojstva. Kod nas je za ovaj blagdan možda češće u uporabi naziv Brašančevo. Izraz Brašančevo potječe od riječi brašno budući da se od brašna pravi kruh (hostije). Kruh se u pretvorbi na sv. Misi pretvara u Kristovo Tijelo. Pa je otuda često za ovaj blagdan u uporabi i naziv Tijelovo.

Blagdan Tijelova Crkva slavi još od 13 stoljeća. Nastao je u Belgiji na zagovor sv. Julijane što je i prihvaćeno od ondašnjeg biskupa Roberta de Thorote koji je blagdan prvo uveo u svojoj biskupiji. Od tada se ideja blagdana Presvetog Tijela i Krvi Kristove - sv. Euharistija počela širiti u cijeloj Crkvi i Crkva ga slavi devetog četvrtka iza Uskrsa.

Osim ovog začetka slavljenja blagdana Tijela i Krvi Isusove uz isti se bilježi i događaj iz 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji. Tamošnji svećenik je slaveći Svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Tijelo i Krv Isusovu i dok je lomio posvećenu hostiju iz nje je potekla krv koja se slijevala po oltaru.

Ova dva događaja bila su dovoljna da tadašnji papa Urban IV iste godine i službeno ustanovi blagdan Tijelova (Euharistije), ali se isti na cijelu Crkvu proširio tek u 14. stoljeću u vrijeme pape Ivana XXII i od tada ga slavi cijela Rimokatolička Crkva

Svetkovina Tjelova je povezana sa procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Taj običaj se u 14. st. raširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Sudjelovanjem u procesiji posvjedočuje se put za Kristom, vjera i poštivanje kršćanske tradicije i običaja.

I naša župa je proslavila blagdan Tijelova. Nakon sv. mise održana je procesija u dvorištu župne crkve.

A kako je bilo na misi i tijekom procesije može se vidjeti u našoj galeriji slika OVDJE. Do iste galerije se može doći i preko glavne navigacije naše stranice gdje imamo rubriku "Galerije".

tijelovska procesija 2023

Župa Grebnice

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno