fra marijan zivkovic tijelovo 2022Blagdan Tijelova proslavljen je i u našoj župi. Misnim slavljem u 11 sati i tijelovskom procesijom koje je predvodio župnik fra Marijan Živković obilježen je blagdan Tijelova na župi Grebnice. Puku možda i vičniji izraz Brašančevo slavi se četvrtkom poslije nedjelje Presvetog Trojstva. Riječ Brašančevo dolazi od riječi  brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u sv. Misi postaje Kristovo Tijelo.

Blagdan se pojavljuje u 13. stoljeću kada se augustinskoj redovnici sv. Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji u jednom viđenju punog mjeseca, na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao jednu svetkovinu koja Crkvi nedostaje, a kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na zamolbu sv. Julijane mjesni biskup Robert de Thorote je u svojoj biskupiji dao uvesti blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije. Sv. Julijana i njeni suvremenici širili su ideju toga blagdana u cijeloj Crkvi.

presveto tijelovo 2022Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove povezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo godine 1263. u mjestu Bolseni u Italiji. Jedan je svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Nakon ova dva događaja tadašnji papa Urban IV., 1264. godine objavljuje bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije) želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu. No brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Svetkovina Tjelova je povezana sa procesijama. Prva Tijelovska procesija  održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Taj običaj se u 14. st. raširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Sudjelovanjem u procesiji posvjedočuje se put za Kristom, vjera i poštivanje kršćanske tradicije i običaja.

Ovogodišnju svetu misu i procesiju oko župne crkve zabilježili smo kamerom te posjetiteljima naše župne stranice donosimo galerije fotografija.

Mnoštvo fotografija sa svete mise donosimo u galeriji ispod, a veliku galeriju sa tijelovske procesije donosimo u našoj redovitoj rubrici Galerije čija se poveznica nalazi u glavnoj navigaciji ove stranice ili jednostavno kliknite OVDJE!

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno