uskrs naslovnaPandemija Covid-19 nije spriječila služenje sv. mise na blagdan Uskrsa u našoj župi. Uz pridržavanje epidemioloških mjera župnik fra Marijan Živković služio je veliku sv. misu u župnoj crkvi u Grebnicama. Vjernici su nosili zaštitne maske. U većoj mjeri poštivana je distanca s tim da su članovi zajedničkih obitelji imali mogućnost sjediti jedni pored drugih.

Podsjetimo, prošle godine na misi za Uskrs nije bilo vjernika jer je bio uveden totalni lockdown i župnik je govorio misu u praznoj crkvi.

Ove godine nije bilo tako strogih epidemioloških mjera pa je vjernicima bilo dopušteno sudjelovati na misi. Unatoč tomu bilo je manje vjernika nego ranijih godina. Što je zbog epidemioloških mjera i očekivano, ali se može reći da je i ove godine župna crkva bila pristojno popunjena.

Kao i svake godine zamjetan je veliki broj vjernika i mještana Bazika i Grebnica i koji su za Uskrs došli iz inozemstva. Na sv. misi smo mogli vidjeti žene, djevojke i djevojčice u posavskoj narodnoj nošnji. Lijep je to prizor koji nas opominje tko smo i odakle smo. To je naša tradicija, naša kultura i naše obilježje. Onima koji čuvaju tu tradiciju zahvalio je i župnik. Također, radost Uskrsa s vjernicima Bazika i Grebnica podijelio je svojom nazončnošću na sv. misi i općinski načelnik Stjepan Piljić.

Nakon sv. mise na platou ispred crkve djeci su podijeljene pisanice koje su simbolika i dio uskršnje tradicije. Dio naše kulture i običaja koji se za Uskrs prenose sa koljena na koljeno.

U nastavku donosimo par fotografija sa svete mise. Opsežnija galerija fotografija je u pripremi i blagovremeno će biti objavljena u našoj rubrici "Galerije".

Župa Grebnice

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno