ilino 2020 naslovnaSveti Ilija, starozavjetni prorok od 1752. godine slavi se kao zaštitnik Bosne i Hercegovine. Sveti Ilija je zaštitnik mnogih hrvatskih župa i gradova. Tako i Grebnice na blagdan sv. Ilije slave svoj blagoslov polja. Tradicionalno, blagoslov polja se slavi na Snogama, nakon čega se kod kapele služi Sveta misa.

Tako je bilo i ove godine. Blagoslov polja i svetu misu na Snogama predvodio je župnik fra Marijan Živković uz nazočnost velikog broja vjernika. Lijepo vrijeme i ne pretjerana vrućina kakvu inače imamo polovinom srpnja poslužilo je da se blagoslov i misa održa na otvorenom uz znatno više ugođaja. Uz Grebničane misi je nazočio veliki broj vjernika iz Bazika.

Općinski načelnik Stjepan Piljić i predsjednik Općinskog vijeća Luka Lucić sa svojim suradnicima također su bili nazočni na Snogama.

Po završetku mise položeni su vjenci na spomen obilježje u Grebnicama, a nakon polaganja vijenaca župnik fra Marijan Živković izmolio je opijelo za poginule Grebničane i sve stradalnike Domovinskog rata.

Iako tradicija nalaže da se svečanost obilježavanja blagdana sv. Ilije na Snogama završi odigravanjem narodnog kola ove godine okupljeni su bili uskraćeni za taj vid svečanosti zbog naloženih mjera zaštite od pandemije koronavirusa.

I ove godine smo pripremili nekoliko fotografija koje smo načinili na Ilino u Grebnicama.

Ispod donosimo nekoliko njih, a ove fotografije u većoj razlučivosti i dakako veći broj njih pogledajte na ovom linku.

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno