tijelovo 2020Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Tim blagdanom želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja.

Na današnji se blagdan sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak! Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar. Tijelovo želi osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog.

Blagdan Tijelova slavio se i u nanašoj župi. Misnim slavljem i tijelovskom procesijom koje je predvodio župnik fra Marijan Živković vjernici župe Grebnice obilježili su i ovaj blagdan. Zbog pandemije koronavirusa ove godine misnom slavlju i procesiji sudjelovalo je nešto manje vjernika. Ipak župna crkva je bila prostojno popunjena i vjernici župe sv. Jakova Markijskog iz Grebnica su na već ustaljen način obilježili svetkovinu Tijelova.

Ispod donosimo nekoliko fotografija misara gdje smo akcent stavili na one odjevene u narodnu nošnju što na osebujan način svetkovini daje dimenziju više i čini je svečanijom, kakva uostalom i treba biti.

Pripremili smo i dvije galerije slika. Jednu koju smo načinili u samoj crkvi za vrijeme služenja sv. mise i istu možete vidjeti OVDJE.

Druga galerija slika je sa tijelovske procesije koje su načinjene na sve 4 postaje. Slike sa procesije možete vidjeti OVDJE!

župa-grebnice.com

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno