spasovo 2020 naslovnaBazik tradicionalno slavi blagdan Spasova kao kirbaj što je ujedno i blagoslov polja u Baziku. Ove godine imali smo neuobičajenu situaciju koja je izazvana pandemijom koronavirusa. U vrijeme priprema za blagoslov mjere Kriznog stožera za borbu protiv COVID-19 pandemije još su bile na snazi tako da je jedan broj mještana odustao od kirbaja i svečanog obilježavanja blagdana Spasova. Drugi su slavili, ali na nešto skromniji način, a oni najhrabriji su ga obilježili u punom kapacitetu.

Malo tko je znao da će mjera zabrane okupljanja biti ukinuta baš pred Spasovo pa otuda i različite reakcije Bazičana na pitanje slaviti blagoslov ili ne.

Ostaje nada da se više pandemija, kakvu smo imali, neće događati i da ćemo ubuduće svoj blagoslov moći proslavljati kako smo i navikli ranijih godina.

Unatoč aktualnim mjerama koje su predviđale socijalnu distancu na platou ispred bazičkog doma održana je sv. misa koju je predvodio župnik fra Marijan Mićo Živković. Uvjet za održavanje distance bila je misa na otvorenom tako da nije bilo potrebe za šatorom koji smo inače ranije za misu postavljali. Poslužilo je i vrijeme. Broj misara je bio nešto manji nego ranijih godina. Ipak važno je da se tradicija nastavlja i da Bazik živi.

U nastavku donosimo par fotografija koje smo načinili ispred doma u Baziku za vrijeme održavanja sv. mise.

 

 

 

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno