zupnik fra mico zivkovicDraga braćo i sestre, dragi moji župljani!

Sutra započinje sveti tjedan s Cvjetnicom, kojom obilježavamo Kristov svečani ulazak u Jeruzalem prije njegove muke, smrti i Uskrsnuća. Budući da smo u vremenu u kojem moramo štiti ponajprije svoj život i zdravlje, te živote i zdravlje drugih ljudi, nećemo imati zajedničku svetu misu i blagoslov grančica, ali ja ću sam moliti za vas i u ime svih župljana u našoj crkvi slaviti obrede koji slijede.

Bit ću u mislima s vama i molit ću za sve vas, a vas potičem da se u svojim obiteljima svakodnevno molite i pratite svete mise i sve druge obrede koji se ovih dana prenose putem televizije preko hrvatskih, bosanskih ili nekih drugih lokalnih kanala.

Na veliki četvrtak slavimo Isusovu posljednju večeru, ustanovljenje presvete euharistije i svećeničkog reda. Na taj dan u središtu naše pozornosti treba biti presveta euharistija i presveti oltarski sakramenat. Stoga će na taj dan crkva biti otvorena od 10 do 19 sati, a na oltaru će biti izložen sakramenat s Presvetim. Možete dolaziti u crkvu u to vrijeme, ali se trebate strogo pridržavati uputa koje su propisane o zaštiti i izbjegavanju socijalnih kontakata. Na licu trebate imati masku, a na rukama zaštitne rukavice i ne približavati se nikomu bliže od dva metra, niti u hodu, a posebno ne u crkvi. U crkvu trebate ulaziti na desna vrata crkve, a izlaziti na lijeva, i ni u kojem trenutku ne bi vas smjelo biti više od desetero u crkvi.

Na Veliki petak sjećamo se muke i smrti našega Spasitelja Isusa Krista i na taj dan u središtu našega razmišljanja i pozornosti treba biti Kristov križ. Zato će u crkvi na lijevoj i na desnoj strani biti postavljen križ pred kojim se možete moliti, ali ga ne smijete doticati niti ljubiti. Crkva će biti otvorena od 10 do 19 sati i u tom vremenu možete doći na molitvu i na klanjanje križu, držeći se strogo već spomenutih propisa o zaštiti sebe i drugih.

Na veliku subotu neće biti uobičajenog blagoslova jela. Naš uzoriti kardinal Vinko Puljić je u svojem dopisu dao uputu da svaka obitelj sama obavi blagoslov jela uz molitvu Vjerovanja i Očenaša, koju predvodi domaćin ili najstariji član obitelji. Na taj dan crkva će biti otključana od 10 do 19 sati i kroz to vrijeme moći ćete dolaziti na molitvu pred Kristovim grobom, držeći se opet strogo već spomenutih propisa o zaštiti sebe i drugih.

Na sam Uskrs slavit ću svetu misu i moliti za sve vas, da vas Uskrsli Gospodin sačuva žive i zdrave i da nas sve skupa oslobodi od svih zala, pa i ovoga zla koje nam prijeti u ovom vremenu. Svima želim Božji blagoslov i sretne i blagoslovljene ove svete dane.

Grebnice, 4. travanj 2020.         

Fra Marijan Mićo Živković

          župnik

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno