crkva dvoriste uvodnaRadovi na uređenju dvorišta u većoj mjeri privedeni su kraju. Barem prva faza koja je planirana urađena je na zadovoljstvo svih vjernika i uistinu užitak je vidjeti našu crkvu okićenu prekrasnim okolišem. Preko 100 vrsta cvijeća, ukrasnog raslinja, grmlja i drveća satkano je na platou ispred crkve. Cijelom okolišu udahnut je pečat prirode i mnoštvo zelenila stvara poseban ugođaj.

Uređeni travnjaci, ivičnjaci, asfaltiran parking i prilazni put daju posebnu notu okolišu i čitavom kompleksu crkve daju novu svježinu i prekrasan pogled. Cijeli kompleks crkve i dvorišta spojen je asfaltnim putem na magistralni put Orašje - Odžak i sada se do crkve može nesmetano doći bez obzira na vremenska uvjete. 

Crkva je sama po sebi lijepa. U pomno odabrano arhitektonsko rješenje, savršeno su se uklopili crkva, župni stan i pomoćne prostorije. Od osamostaljenja župe i inicijative prvog župnika fra Roke Špionjaka, preko fra Ante Pušeljića za čijeg mandata je crkveni kompleks i izgrađen, pa preko fra Frane Oršolića koji je na župi naslijedio fra Antu i dao svoj doprinos uređenju enterijera sve do fra Marijana - Miće Živkovića koji je aktualni župnik i koji je u svom službovanju osim radova na opremanju unutrašnjosti crkve uradio ogroman posao na uređenju crkvenog dvorišta, parkinga, pristupnih puteva i niza drugih ugrađenih sustava, kao što je kanalizacijska mreža, sustav navodnjavanja i dr., a koji se ne vide jer su ispod površine tla.

Iako bi mnogi bili prezadovoljni do sada učinjenim oni koji poznaju župnika fra Miću znaju da on neće stati na učinjenom. Ideja sigurno ne manjka, potreban elan i volja su tu... Ali svaka aktivnost košta i dalje će se raditi koliko to uvjeti budu dozvoljavali. Lijepo bi bilo urediti i parking pored groblja i spojiti cijeli kompleks na sjevero-istočni pristupni lokalni put, čime će lokalitet crkve biti u potpunosti uređen. Ali treba malo i odmoriti. Ionako je učinjen ogroman posao. Grebničani i Bazičani bi morali biti ponosni na svog župnika, njegovu energiju i spremnost da pokrene aktivnosti i uđe u velike projekte vezane za izgradnju, uređenje i opremanje crkve, župnih prostorija, dvorišta i pristupnih puteva.

Oni naši župljani koji redovito ili povremeno dolaze na svete mise mogli su vidjeti tijek izgradnje i uređenja dvorišta i sada u konačnici finalni proizvod. Doduše, fra Mićo nam sprema i neka nova iznenađenja. Vidljivi su kablovi koji vire iz zemlje na lokaciji. Čemu oni služe i što ćemo još dobiti u dvorištu crkve neka za sada ostane tajna (iako nema nikakvih tajni, jer se sve informacije mogu dobiti kod župnika) barem za posjetitelje našeg župnog portala. Svaku novinu ćemo dokumentirati fotografijom i predstaviti ju na ovim stranicama. Do tada našim župljaima koji nisu ovdje i svim drugim posjetiteljima našeg portala predstavljamo galeriju fotografija (više slika u našoj rubrici "Galerije") na kojima se može vidjeti kako danas izgleda naša crkva izvana. Kakav je okoliš, što je sve urađeno i kako je uređeno. Vjerujemo da nitko neće ostati ravnodušan i da će uživati u postavljenim fotografijama.

Iste fotografije u većem formatu objavili smo i na Facebook profilu naše župe. Pa uživajte.

 

Za zupa-grebnice.com tekst i fotografije Perica Dujmenović

 

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno