prricest naslovnaU nedjelju, 28. travnja 2019. godine, koju nazivamo i Mladim Uskrsom, u našoj župi dva dječaka i tri djevojčice su primili sakrament Prve svete pričesti. Podsjetimo, prošle godine imali smo 6 prvopričesnika, a pretprošle, dakle 2017. godine samo njih troje.

Opširnije...


veliki petak 2019 naslovnaObredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke. Pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu. Toga dana Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti.

Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Na početku svi obavljaju pokajnički čin u šutnji, klečeći, a svećenici se prostiru u najdubljoj poniznosti pred oltar. Tada priznajemo Bogu sve svoje osobne grijehe, ali i grijehe čitavoga svijeta zbog kojih je Krist podnio muku i smrt na križu. Priznavajući grijehe, izražavamo svoju spremnost na žrtvu pokajnicu, ali i duboku i čvrstu nadu koju crpimo iz Božje riječi. Zato nakon zborne molitve i čitanja biblijskih tekstova sluša se izvještaj o muci Isusa Krista kako ju je zapisao evanđelista Ivan.

Opširnije...


naslovna clanak patron 2018Dana 28. studenog naša župa slavi svog sveca zaštitnika. I ove godine središnje misno slavlje održano je u 11 sati u župnoj crkvi u Grebnicama. Od ustanovljenja župe mještani Grebnica i Bazika slave sv. Jakova Markijskog kao svoj patron. Na sv. misi bilo je svečano. Angažiran je zbor iz Tolise koji je svojim pjesmama uveličao misno slavlje. Svetu misu služio je definitor Bosne Srebrne fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju 15 svećenika.

Opširnije...


gospojino 2018I ove godine vjernici župe sv. Jakova Markijskog hodočastili su u Tolisu. Svake godine na blagdan Velike Gospe nekoliko župljana pješice pohodi iz Grebnica do Tolise. Tradicija se nastavlja s tim da valja napomenuti da smo ove godine imali nešto manje vjernika nego ranijih godina koji su sudjelovali na hodočašću.

Opširnije...


ilino 2018I ove godine blagoslov polja u Grebnicama obilježen je na tradicionalan način. Okupljeni mještani iz Grebnica i susjednih mjesta na Snogama sudjelovali su u blagoslovu polja koje je obredio župnik fra Marijan Živković. Nakon blagoslova polja služena je sveta misa.

Grebničani slave sv. Iliju kao sveca zaštitinika, a ove godine na sv. misi okupio se veći broj vjernika nego prethodne godine, što zaista ohrabruje.

Opširnije...


Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno