biskup-tomo-vuksicU okviru obilježavanja 48. Svjetskog dana društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini, svečano Euharistijsko slavlje u nedjelju, 28. rujna 2014. u franjevačkoj i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru predvodio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. Propovijed biskupa Vukšića prenosimo u cijelosti:

 

 

KOMUNIKACIJA U SLUŽBI ISTINSKE KULTURE SUSRETA

48. svjetski dan medija i molitva za biskupsku sinodu

(Mostar, crkva sv. Petra i Pavla, 28. rujna 2014.)

I.

Draga braćo i sestre!

Dragi vjernici!

Svjetski dan medija redovito se slavi još od 1967. godine i za tu prigodu pape redovito objavljuju posebnu poruku, uvijek na jednu temu iz područja medija.

Ove godine se tako obilježava 48. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, a papa Franjo se ove 2014., nastavljajući lijepu tradiciju svojih prethodnika, prvi put u svom pontifikatu, obratio posebnom okružnicom u povodu toga dana. Kao i prethodnih godina, okružnica je potpisana 24. siječnja, na blagdan svetoga Franje Saleškog, ženevskoga biskupa (†1622.), crkvenoga naučitelja (1877.) i zaštitnika novinara od 1923. godine.

Papa Franjo je svoju okružnicu naslovio „Komunikacija u službi istinske kulture susreta“ i posvetio medijima kao sredstvu koje bi trebalo biti u službi istinske kulture susreta među ljudima, kulturama, jezicima i narodima, i svih njih s Bogom.

Papa je to učinio s nakanom da svi postanemo još više svjesni kako je kršćansko propovijedanje i sveukupno nastojanje oko evangelizacije pojedinaca i zajednica, to jest nastojanje oko navješćivanja Evanđelja svim narodima da bi Krista prihvatili kao Gospodina i Spasitelja, zapravo navještaj „kulture susreta“. Susreta i upoznavanja čovjeka s Kristom, Bogočovjekom, drugom osobom Presvetoga Trojstva i Spasiteljem svijeta. Samim time, svaki kršćanski propovjednik i kateheta po svom djelovanju je u službi takva susretanja i upoznavanja, pri čemu sredstva društvenih komunikacija različitih oblika mogu biti od vrlo velike koristi. U tom smislu, svaki katolički novinar koji, kao vjernik, svojim novinarskim zanimanjem posreduje Vječne istine i Evanđeoske vrednote, društvenu pravdu i slogu među ljudima, izravan je posredovatelj i navjestitelj Evanđelja.

Dragi vjernici!

Naša nas vjera uči da se Boga može susresti samo ako se prije toga s ljubavlju susrelo čovjeka. To jest, prema kršćanskom nauku, do konačnoga, vječnoga i usrećujućega susreta s Bogom dolazi se samo kroz prethodno prijateljsko susretanje čovjeka. Odnosno, ljubav prema čovjeku jest put do Boga. Ivan apostol nas to jasno poučava: „Rekne li tko: 'Ljubim Boga', a mrzi brata svog, lažac je. Jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti. I ovu zapovijed imamo od njega: Tko ljubi Boga, da ljubi i brata svoga“ (1 Iv 4,20-21).

„Čovjek je put Crkve“, ponavljao je papa Ivan Pavao II.

Možemo dodati: Čovjek je put Crkve kao mjesto i vrijeme naše dobrote. Po tomu je čovjek zapravo put našega spasa!

Novinarski put služenja čovjeku je časno zvanje. Zahtjevno zvanje. Zvanje koje od njegova obnašatelja traži nesebičnost, istinitost, odgovornu slobodu izražavanja i služenje općem i pojedinačnom dobru. A naspram tomu, senzacionalizam i razvrat, širenje društvenih nepravdi i drugih zala, nepoštivanje privatnosti ljudske osobe, ovosvjetski profit kao osnovni motiv djelovanja, koji ponekad opterećuju svijet medija, trebaju biti daleko od poslanja posebice novinara katolika, ali i od svakoga odgovornoga medijskog djelatnika.

Vama novinarima, koji želite slijediti kršćanske ideale, nije uvijek lako. Izloženi ste ponekada raznim pritiscima i interesima centara političke i ekonomske moći. Ima vremena kada vam ni plaće nisu redovite. Vi sami najbolje znadete ima li prijetnji i ucjena.

Danas smo ovdje zajedno s vama. Da s vama molimo za vas. Za vaše blagoslovljeno služenje Bogu i čovjeku. Za vašu osobnu sreću i sigurnost. Za uspješno i pošteno poslovanje vaših poduzeća. Za sreću i blagoslov vaših obitelji.

II.

Draga braćo i sestre!

Prema izričitoj želji pape Franje, danas cijela Katolička crkva moli također za blagoslovljen uspjeh Biskupske sinode, koja će se održati u Rimu od 5. do 19. listopada ove godine u Rimu, a koja će raspravljati o temi „Pastoralni izazovi o obitelji u kontekstu evangelizacije“. I dok se danas u ovom Misnom slavlju rado pridružujemo nakanama pape Franje, molimo također za blagoslovljen, sretan i siguran život svih obitelji, svih očeva i majki, djedova i baka i svih njihovih potomaka.

Neka Gospodin, svemogući tvorac života i čovjeka, na osobit način blagoslovi sve muškarce i žene u braku, koji su po svom zvanju supružnika privilegirani i izravni suradnici Boga Stvoritelja u stvaranju čovjeka, da budu otvoreni životu, da štite ljudski život od njegova začeća, da budu sretni i odgovorni očevi majke i da im njihova djeca radosno uzvraćaju za darovani život i iskazanu ljubav.

Po zagovoru sv. Franje Saleškoga, zaštitnika novinara, koji je, kao vrlo uspješan navjestitelj, bio promicatelj susreta između Boga i čovjeka, neka Gospodin svim novinarima udijeli umijeće odgovornoga i korisnoga služenja sredstvima društvene komunikacije radi promicanja kulture susreta. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 

Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno