patron tekst naslovna 300Blagdan sv. Jakova Markijskog je dan kada naša župa slavi svoj patron. Taj blagdan uvijek pada na 28. studeni. Uzet je datum kojeg je preminuo sv. Jakov Markijski (lat. Jacobus de Marchia) talijanski franjevac, misionar i propovjednik.

Iako neki izvori navode da je sv. Jakov rođen 1. rujna 1393. u Monteprandoneu u Italija, postoje i izvori koji rođenje sv. Jakova datiraju u 1391. godinu. No, ne dvoji se o datumu njegove smrti. Naime, sv. Jakov Markijski umro je u Napulju 28. studenog 1476. godine.

Opširnije...


patron 2021 tekstSvake godine na dan 28. studenog Crkva slavi blagdan sv. Jakova Markijskog. Taj blagdan ujednoj je i patron naše župe, a upravo po sv. Jakovu Markijskom naša župa nosi ime i slavimo ga kao zaštnika župe. Više o sv. Jakovu Markijskom možete vidjeti ovdje.

Opširnije...


krizma 2020 uvodnaSakramen Svete potvrde ili kod nas popularnije Krizme u našoj župi primilo je 5 djevojčica i 7 dječaka. Sakrament krizme učenicima osmog i devetog razreda podijelio je mons. Slađan Ćosić, generali vikar vrhbosanske nadbiskupije koji je služio i sv. misu uz koncelebriranje dekana Šamačkog dekanata fra Ante Pušeljića i župnika župe Grebnice fra Marijana Živkovića.

Opširnije...


isusovo uznesenjeNadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić uputili su u 1. travnja 2020. Smjernice za slavljenje obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa 2020. u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Opširnije...


vinko puljicNadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je 18. ožujka svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije Dodatne upute i odredbe u svezi s proglašenom pandemijom koronavirusa, prenosi Katolička tiskovna informativna agencija BK BiH. Upute i odredbe prenosimo u cijelosti.

Opširnije...


Ostali sadržaj iz kategorije

Donacije ugroženim od poplava

donacije-u-novcuTijekom mjeseca svibnja 2014. godine našu župu je pogodila velika elementarna nepogoda. Zahvaljujući svećeniku Luki Luciću koji je preko dobrih ljudi iz svog dekanata u Njemačkoj osigurao vrijednu novčanu pomoć uspjeli smo najugroženijim obiteljima naše župe dodijeliti novčane donacije kao vid pomoći za pretrpljenu štetu. Popis sa iznosima objavljen je na župnoj oglasnoj ploči ali i na ovoj stranici. Za uvid u popis s donacijama kliknite na link desno